18.4.10

Zes

Arme Nona. Ze heeft het er af en toe maar moeilijk mee. Zes zijn is niet eenvoudig en groot word je niet zomaar.
Je wilt al zoveel maar kunt nog niet alles, je bedenkt allerlei leuke plannetjes maar je ouders werken niet mee. Nooit mag je eens snoepen vlak voor het eten, of de hele dag spongebob kijken, je speelgoed laten slingeren, treuzelen, pindakaas op de poes smeren, met twee vingers tegelijk in je neus peuteren, noem maar op. All work and no play, kort gezegd.
Wie zou er niet spuugzat van worden en zijn ongenoegen kenbaar willen maken door af en toe een hele dag lang o-ver-al ontzettend moeilijk over te doen? Punt is, die dag valt traditioneel altijd op zaterdag als alle ouders beschikbaar zijn voor het broodnodige gesteggel. En dat bevalt toch minder goed. Vandaag was het weer zo'n dag. Prachtig weer, een hoop leuks te doen en toch drie chagrijnige tronies tijdens het avondeten, wat erg jammer was, want het smaakte zeer goed en voor het eerst dit jaar in het warme avondzonnetje buiten. Na het eten wilde ik De Draak dan ook zo snel mogelijk haar bed in hebben, maar eerst mocht ze nog met wat playmobil in bad, want dat wou ze zo graag. Vooruit dan maar. Resistance is futile. Liever iets later en gelukkig naar bed dan weer zo'n vermoeiend dispuut met dikke tranen.
Na een tijdje ging ik bij haar kijken en toen trof ik haar in deze scène aan:


Als eerste zag ik het meest rechter figuurtje dat er wat ongelukkig bij leek te staan. Toen zag ik dat de tweede er precies zo bij stond en pas daarna viel me de line-up langs de badrand op, en dat Nona bij alle mensjes de rechterarm 'onklaar' had gemaakt. Net zoals het bij haarzelf is, eigenlijk. Stonden daar vijf Nona's op die badrand? Nona zelf maakte mij niet wijzer. "Leuk hè?" zei ze monter, toen ik haar ernaar vroeg. "Ik vond dat gewoon leuk. Wil je met me spelen? Wie wil jij zijn?" Ik koos het rechter figuurtje. Die lijkt het meest op mij, namelijk. "Kan ik mijn rechterarm dan wel of niet gebruiken?" vroeg ik haar. "Die mag je gewoon gebruiken hoor", zei ze minzaam. "Welke kies jij?" vroeg ik. Zij koos het kind, de derde van rechts. "Kan het kindje haar arm dan gebruiken?" probeerde ik nog een keer. "Jij bent de oppas en ik ging met jou zwemmen." antwoordde ze. Het was duidelijk, het onderwerp was van de agenda. We speelden nog even samen en ruzieden daarna nog wat over treuzelen en tandenpoetsen enzo en daarna ging ze naar bed, Stefan ging mee om voor te lezen.
Ik ging naar de keuken, maar zette in plaats van de afwas te doen een cd op en dacht na over het rijtje ongelukkige playmobilfiguurtjes. Betekende het iets, en zoja; wát? Vragen we teveel van haar? Of is het gewoon een uiting van het groeiend besef van haar beperking? Moet ik er iets mee? Ze leek niet van slag. Of was dit wat haar de hele dag al dwars zat? En ging het wel alleen om vandaag? Eigenlijk ruziën we al weken over van alles en nog wat. Maarja, dat hoort er ook wel een beetje bij, natuurlijk.
Met op de achtergrond 'ons eigen' liedje (My Beloved Monster van Eels) piekerde ik over deze zaken, maar de conclusie bleef uit. Morgen maar iets minder streng zijn. Je bent maar een keer zes.

 



16.4.10

Een nieuwe lente, een nieuw begin

Het is zo fijn om weer lekker buiten te kunnen zijn. De tuin is elke dag een beetje groener. Je kunt de planten bijna horen groeien. 'S ochtends als het nog fris is, ga ik gauw in de badjas even kijken hoe de nieuwe aanwinsten de nacht zijn doorgekomen, in de middagpauze ga ik even luchten en een paar minuutjes genieten van de warme zonnestralen op mijn gezicht voordat ik mij weer terugtrek in mijn donkere 'werkhok'. Vlak voor het avondeten kruip ik nog gauw even in het zonnigste hoekje met een krantje en gisteravond heb ik zelfs nog de munt verpot bij het licht van de kaarsen in de nieuwe lantaarns!

Op de foto:
Mentha Spicata 'Nana', ofwel: echte Marokkaanse munt. Er hoort eigenlijk ook nog een knalblauw kevertje bij, de muntkever- ik verzin het niet-, maar die laat zich zo vroeg in het seizoen nog niet zien.
Je zou het niet zeggen als je de pas opgekomen miniblaadjes bekijkt, maar deze plant is een echte gigant en woekert schaamteloos als je hem zijn gang laat gaan. Op de kwekerij vertelde men mij dat hun hele voorraad is voortgekomen uit slechts een enkel takje met een sliertje wortel er nog aan. 'S zomers kunnen we er dan ook flink van plukken en zijn er inmiddels al vele kinderen van onze Nana onder vrienden en familie uitgedeeld.

Van deze munt trek je echt de allerlekkerste Marokkaanse muntthee.
Hierboven de allereerste tuinaanwinst van dit seizoen. Het viooltje. Hiernaast maken de vlijmscherpe stekels van de roos dubbel indruk.


 
De lucht kleurde vanavond extra rood door de Ijslandse aswolk die heel het vliegverkeer in Europa lam legde. Het leverde wel een mooi plaatje op!

11.4.10

Zei iemand...CHIPS?

Enige tijd geleden heb ik jullie hier deelgenoot gemaakt van mijn onvrede omtrent mijn ietwat toegenomen gewicht. Maar vervolgens beschreef ik mijn goede hoop dat ik wellicht wat zou afvallen als we eenmaal zouden gaan verbouwen.
Die hoop is inmiddels vervlogen.
We hebben namelijk besloten, als we toch eenmaal bezig zijn, de kruipruimte te isoleren.
Met ecoCHIPS.
Stefan heeft al voorzichtig geinformeerd naar de mogelijkheden voor het plaatsen van sloten op het luik van de kruipruimte. Anders blíjven we zakken bijbestellen.

Gelukkig krijg ik inmiddels weer wat meer lichaamsbeweging nu het tuinseizoen weer is begonnen. Vandaag was het prachtig weer en dus togen we met ons tuinverlanglijstje naar de kwekerij.
(Of, zoals Nona het noemt: de 'peterij '.)
Ik vond daar een prachtige clematis met de prozaïsche naam Jan Fopma.
Alleen al om die naam had deze plant al een plekje in onze tuin verdiend, maar helaas stond op ons verlanglijstje een plant die iets vroeger in het jaar bloeit, dus werd het de clematis alpina 'Willy'.
Ook wonderschoon, niet?

Maar de leukste ontdekking was nog wel die van de wonderplant Stevia Rebaudiana ofwel 'honingplant'.
Blaadjes van dit kruid worden in Zuid Amerika al eeuwen gebruikt als zoetstof. In Nederland is het echter lange tijd omstreden geweest, terwijl in bijvoorbeeld Japan, maar ook in Frankrijk de werkzame stof al werd gebruikt door onder andere the Coca-Cola Company.
Vandaag vond ik de plant dan eindelijk bij de "gewone" peterij. Dus nu kan ik ook weer zonder schuldgevoelens genieten van heerlijk zoete thee.

Óf van een glaasje wijn met een schaaltje ecochips erbij. Dat kan natuurlijk ook.

                                                            Foto: Wikipedia

8.4.10

Kat in de pot

'T is sappelen in huize Ooit Weltevree, these days.
Komen we moe en hongerig thuis, vinden we de kat in de pot...